Érezte már úgy, mintha porszem lenne a szemében? Olykor nem kizárt, hogy valami tényleg a szembe került, de ez az úgynevezett idegentestérzés a száraz szem első tüneteinek az egyike. Ilyenkor gyakrabban pislogunk, hunyorgunk, később égni, fájni kezd a szem. A száraz szem érzékennyé válik mindenféle hatásra, legyen az mechanikai, kémiai vagy fényhatás.

Az sem ritka, hogy a szemszárazság miatt homályossá válik a látásunk, a kontaktlencsét ilyenkor már nem is bírjuk viselni. Ellentmondásos, de olykor a fokozott könnyezés is a száraz szem jele lehet. Károsodik a könnyfilm, és a védtelen szaruhártya reflexből könnyet termel. Csakhogy ez a könny összetételében eltér a megszokottól, nedvesíti ugyan a szemet, de az „olajozó”, védő összetevők mennyisége csökken. A száraz szem összességében szemfelszíni betegség, amely kezelés hiányában komoly látásromlást eredményezhet.

Mit tegyünk a száraz szem ellen?

szaraz-szem-szemszarazsagMint minden betegségnél, itt is egyszerűbb a megelőzés. Olvasás vagy tv-nézés közben pislogjon gyakrabban, ha pedig sokat számítógépezik, tartson gyakran rövidebb szünetet, hogy elkerülje a szemszárazság kialakulását. A dohányzás növeli a száraz szem kialakulásának a veszélyét, nem érdemes füstös, illetve száraz vagy poros helyen tartózkodni. Amennyiben már kialakult a száraz szem betegség, a panaszok csökkenthetők, és elkerülhető a szem károsodása is. A leggyakrabban nedvesítő szemcseppel (műkönnyel) pótolják a hiányzó könnymennyiséget. Ezek a cseppek csökkentik a kellemetlen érzést, megvédik a szemfelszínt a szemszárazságtól és az esetleges károsodástól. A száraz szemmel kapcsolatban hasznos információkat talál a www.fokuszbanaszem.hu honlapon, ahol a szükséges nedvesítő cseppekről is tájékozódhat.

Értékeld ezt a bejegyzést!