rota virus oltás

A rota vírus tünetei

A rotavírusról tudni kell, hogy világszerte ez a leggyakoribb kórokozója a leginkább csecsemőket veszélyeztető, hasmenéssel és hányással járó megbetegedéseknek. „Demokratikus” vírusnak hívják, ugyanis nemtől és szociális helyzettől függetlenül bárkit megfertőz. A rotavirusos betegség legrosszabb velejárói a vizes hasmenés és intenzív hányás, emellett a magas láz.

rota virus oltásRövid lappangási idő után gyorsan alakul ki, és 3-7 napig tarthat. A tünetek nyomán súlyos folyadékvesztés lép fel, épp ezért a kisgyerekek, különösen a 6-24 hónapos csecsemők a legveszélyeztetettebbek, ugyanis náluk nagyon nehéz pótolni a folyadékveszteséget.

Gondoljunk arra, egy kicsinek nem mondhatjuk, hogy igyon, ráadásul súlyos esetben a szájon át bejuttatott folyadékból semmi sem marad meg. Így órákon belül kiszáradás léphet fel, ekkor pedig minden perc számít.

Rota vírus felnőtt korban

Míg a felnőtteknél a rota vírusos fertőzés legtöbbször csak otthoni ápolást igényel, a csecsemők gyakran szorulnak orvosi, kórházi kezelésre, amikor infúzióval pótolják az elveszített folyadékot és ásványi anyagokat. Szélsőséges esetben a kiszáradás sokkos állapothoz, szívritmuszavarhoz, de akár halálhoz is vezethet. A rota virus nagyon ragályos, ha valaki elkapta a családban, kortól függetlenül a többieket is megfertőzi, ráadásul nem jelent védettséget, ha valaki már átesett rajta. A rotavírus ellenálló, órákig képes a kézbőrön, fertőzött játékszereken és háztartási eszközökön túlélni.

Rota vírus védőoltás

Érdemes időben cselekedni és rota vírus védőoltással beoltani gyermekünknek. Az oltásról és magáról a rota vírusról a Gyermekbetegségek honlapon tovább tájékozódhat!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.