A pro forma számla nevében szerepel a számla szó, ugyanakkor nem vonatkozik rá egyetlen számlázási szabály sem. Mutatjuk, hogy miért is különleges a proforma számla

Proforma számla – minek nevezzelek?

Meglepő lehet, de a proforma számlának van egy másik, talán népszerűbb neve: a DÍJBEKÉRŐ.

A pro forma számlának a legnagyobb előnye, hogy minimalizálhatja az ÁFA tartozás kockázatát. Ugyanis a proforma számla (díjbekérő) kiállításakor nincs ÁFA fizetési kötelezettségünk. Így amennyiben a partnerünk nem fizet időben, akkor nekünk nem kell a be nem folyt ÁFÁ-t külön megfizetni.

Kérdések és válaszok a proforma számlával kapcsolatban

K: Be kell küldeni a NAV-nak a proforma számla adatait?

V: A proforma számlára nem vonatkozik a NAV adatszolgáltatási kötelezettség, így a díjbekérőt nem kell beküldeni az adóhatóságnak, de hivatkozni kell rá a díjbekérőből kiállított számlán.

K: Le kell könyvelni a pro forma számlát?

V: Nem kell könyvelni, sem nyilvántartani a díjbekérőt, de érdemes tárolni azokat, melyben egy online számlázó program a segítségünkre lehet.

K: Van formai követelmény a díjbekérő esetében?

V: Nincs. Akár egy papírcetlire írt pár soros dokumentum is betöltheti a proforma számla feladatát, azonban a számlázás miatt célszerű követni a számla formaiságát!

K: Mikor érdemes proforma számlát kiállítani?

V: Abban az esetben javasolt kiállítani proforma számlát, ha még nem történt meg a teljesítés, vagy lehetséges, hogy a partnerünk késve fog fizetni.

További hasznos információt a proforma számlával kapcsolatban itt talál!