Tesztvezetés

Ha szeretnénk megvásárolni egy terméket, sokkal biztosabbak lehetünk, hogy megfelelő döntést hozunk, ha már kipróbáltuk a terméket. Egy új autó, teherautó vagy akár nyergesvontató megvásárlása előtt is elengedhetetlen a tesztvezetés.

Hogyan legyen sikeres a tesztvezetés?

Fontos, hogy odafigyeljünk a tesztvezetés előtt, alatt és után is, hiszen nem csak furikázni akarunk egy kicsit más autójával, hanem egy több millió forintos terméket akarunk megvásárolni, amit szeretnénk, hogy évekig megfeleljen számunkra.

Céges tekintetben, ha vállalatunk számára vásárlunk teherszállító járműveket, még kiemeltebben fontos, hogy tisztában legyünk a vásárolt jármű képességeivel. Sofőrünk itt fogják tölteni mindennapjaikat, ebben alszanak, ebben ülnek egész nap, míg eljutnak A pontból B-be.

De mikre kell vajon odafigyelni egy tesztvezetésnél?

Amikor kiválasztottuk a járművet, akár használtan akár újonnan vesszük, a beindításnál figyeljünk a gyanús hangokra, amik műszaki hibákra utalhatnak. Így például könnyen kiszúrhatjuk a lyukas kipufogót.

A tesztvezetés közben is figyeljünk az ilyen hangokra, hiszen sok esetben csak menet közben képződnek bizonyos hangok. Érdemes a rádiót is kikapcsolnunk a tesztvezetés közben, mert az elvonhatja figyelmünket a furcsa hangokról.

Mindenképpen ellenőrizzük a fékeket, a kormányban a szervót, a váltót és a kuplungot, a motor járását és a futóművek működését. Ezeknek minden esetben tökéletesen kell működniük.

Az indulás előtt üljünk be az autóba és nézzünk szét az utastérben. Megfelel-e számunkra a beállítási lehetőségek, a tükrök, a jelzők és gombok a fedélzeti panelen. Kényelmesek-e az ülések? Van-e elég hely a lábunknak?

Még a tesztvezetés előtt érdemes kívülről megvizsgálni a járművet. Figyeljünk oda, hogy van e rozsdásodás valahol vagy javított részek a kasztnin. Nézzünk be a jármű alá is, hogy szivárog e valami folyadék. A gumikat is nézzük meg, hogy milyen állapotban vannak. Azok könnyen lehetnek egy kissé kopottak, de ez nem feltétlenül ront a jármű minőségén.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy egyedül fel tudjuk mérni a jármű állapotát, kérjük hozzáértő szakember segítségét.