Az egyik legfontosabb eleme az automata öntözőrendszernek az eső-fagyérzékelő olyan szempontból, hogy ez az, ami a vezérlőegységen kívül, automatává teszi az öntözőrendszert.

Amikor esik az eső, akkor bizonyos mennyiségű csapadék lehullása után szükségtelenné válik a kert öntözése. Az eső-fagyérzékelő ilyenkor blokkolja az öntözőrendszert és mindaddig visszatartja az öntözéstől, amíg a talaj nem szárad ki megfelelően. A fagyérzékelő elve ugyanez, tehát visszatartja az öntözést mindaddig, amíg nem emelkedik 2C fölé a hőmérséklet. Ezzel nem csak az öntözőrendszert védi meg az esetleges fagyási károktól, hanem elsősorban a növényeinket a jeges sokktól.

Látható, hogy ez egy igen hatékony készülék. Nem pazarolja a vizet, nem öntözi túl az esőben a kertet, és megvédi a növényeket a fagyástól. Nem korlátozza a kert használatát és leggyakrabban még nem is látható. A telepítések 95%-ban eső-fagyérzékelővel együtt szereljük az öntözőrendszereket.

Sajnos még mindig előfordul, hogy az öntözőrendszer megrendelésekor ezt a műszert nem kérik a költségek megspórolása miatt. Csak a későbbiekben jönnek rá, hogy valójában ez az, ami a költségeket minimalizálja hosszútávon! Hiszen azon túl, hogy egy kényelmi eszköz, ma már elsősorban a szép kert megóvására, és az ésszerű vízfelhasználás elérésére építtetik be az automata öntözőrendszert.

A beszerelésénél csak egyetlen dologra kell figyelni, mégpedig hogy olyan helyen legyen felszerelve, ahol biztosan éri az eső, és még csak egy kis takarásban sincs!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.