Az egyik legfontosabb eleme az automata öntözőrendszernek az eső-fagyérzékelő olyan szempontból, hogy ez az, ami a vezérlőegységen kívül, automatává teszi az öntözőrendszert.

Amikor esik az eső, akkor bizonyos mennyiségű csapadék lehullása után szükségtelenné válik a kert öntözése. Az eső-fagyérzékelő ilyenkor blokkolja az öntözőrendszert és mindaddig visszatartja az öntözéstől, amíg a talaj nem szárad ki megfelelően. A fagyérzékelő elve ugyanez, tehát visszatartja az öntözést mindaddig, amíg nem emelkedik 2C fölé a hőmérséklet. Ezzel nem csak az öntözőrendszert védi meg az esetleges fagyási károktól, hanem elsősorban a növényeinket a jeges sokktól.

Látható, hogy ez egy igen hatékony készülék. Nem pazarolja a vizet, nem öntözi túl az esőben a kertet, és megvédi a növényeket a fagyástól. Nem korlátozza a kert használatát és leggyakrabban még nem is látható. A telepítések 95%-ban eső-fagyérzékelővel együtt szereljük az öntözőrendszereket.

Sajnos még mindig előfordul, hogy az öntözőrendszer megrendelésekor ezt a műszert nem kérik a költségek megspórolása miatt. Csak a későbbiekben jönnek rá, hogy valójában ez az, ami a költségeket minimalizálja hosszútávon! Hiszen azon túl, hogy egy kényelmi eszköz, ma már elsősorban a szép kert megóvására, és az ésszerű vízfelhasználás elérésére építtetik be az automata öntözőrendszert.

A beszerelésénél csak egyetlen dologra kell figyelni, mégpedig hogy olyan helyen legyen felszerelve, ahol biztosan éri az eső, és még csak egy kis takarásban sincs!

Értékeld ezt a bejegyzést!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.