lakáshitel a képen egy házikó és mellette aprópénz

Lakáshitel törlesztése rekordidő alatt

Lakáshitel és az azzal járó kamatok szinte mindannyiunk életében előfordulnak legalább egyszer. Ha egy évvel ezelőtt valaki elgondolkozott a fenti kérdésen, kapásból lakástakarékpénztár jutott eszébe, mint lehetőség. Havi 20 000 Ft befizetése mellett, évente 72 000 Ft-ot kaptunk állami támogatás formájában, majd ha a legrövidebb futamidejű lakástakarékpénztári szerződésünk volt, akkor 4 év múlva előtörlesztettük a lakáshitelünket belőle.

Sajnálatos módon, 2018.10.16-án megszüntették a lakástakarékpénztári befizetések után járó állami támogatást, így az újonnan megkötött szerződésekre már nem jár a plusz. Vannak próbálkozások a lakástakarékok újjáélesztésére, de az eddig megjelent termékek nem hozták meg a kívánt hatást.

Fontos, hogy ellenőrizzük lakásbiztosításunkat is.

Az alábbiakban igyekszem tájékoztatást nyújtani abban, hogy milyen lehetőségünk van a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését követően.

Lakáshitel törlesztés önsegélyezési szolgáltatással

A köztudatba még nem robbant be, de az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztárak önsegélyezési szolgáltatást is nyújtanak, melynek keretében a már meglévő lakáshitelünk havi törlesztőrészletét/vagy annak egy részét fizethetjük belőle. Az egészségpénztári befizetéseink 20 %-át, maximum évi 150 000 Ft-ot adóvisszatérítés formájában visszakaphatjuk, így növelve, az egészségpénztári egyenlegünket. Nem sokkal bonyolultabb, mint a lakástakarékpénztári megtakarítás, egy picivel több figyelmet igényel tőlünk minden hónapban.

Nézzünk rá példát, remélhetőleg így egyszerű lesz megérteni, miért is nagy segítség számunkra az egészségpénztárak önsegélyező szolgáltatása, valamint a befizetéseink után járó adójóváírás.

Befizetünk minden hónapban 24 300 Ft-ot, melyből 22 350 Ft-ot tudunk felhasználni (ha ennél kisebb összegű a havi törlesztő részletünk, akkor azt az összeget) lakáshitel törlesztésre. A különböző egészségpénztárak különböző nagyságú költséget vonnak le a befizetéseink után, érdemes körbejárni hol éri meg fenntartani egészségpénztári számlánkat. Egy év alatt 291 600 Ft-os befizetésünk van így, a visszaigényelhető adójóváírás összege pedig 58 320 Ft.  Ez az 58 320 Ft pedig az egészségpénztár nyújtotta kereteken belül bármire felhasználható, lakáshitel törlesztésre is.

Fontos, hogy a befizetéseket követően 180 napot szükséges várni az első kifizetés kérésére, csak ebben az első 6 hónapban van szükség a türelmünkre, azt követően, mivel havonta rendszeresen fizetünk be, mindig lesz 180 napos önsegélyező egyenlegünk, melyet felhasználhatunk.

Kétféle módon kérhetjük az egészégpénztártól a kifizetést lakáshitel támogatására

Az egyik mód, az utófinanszírozás. A szükséges papírok megküldését követően (semmi különlegeset nem kérnek, szerződés, bankszámlakivonatok és egy kitöltött nyomtatvány), kérjük, hogy a pénztár a bankszámlánkra utalja át, a korábbi hónap/hónapok banknak megfizetett lakáshitel törlesztőrészletét. (emlékeztetőül max. 22 350 Ft vagy ha ennél kisebb összegű a részletünk akkor azt) Az első igénylést követően semmi más dolgunk nincs mint, minden hónapban elpostázni/e-mailen elküldeni a bankszámlakivonatunkat, a pénztár pedig jóváírja a számlánkon az igényelt összeget.

Tipp 1:

Az első 6 havi befizetést követően az egészségpénztár által már utófinanszírozás formájában kifizetett összeget is visszafizethetjük az egészségpénztár számlánkra. Így folyamatosan ugyanazt az összeget forgatjuk meg az egészségpénztári számlánkon, az adójóváírás természetesen ugyanúgy jár rá, csak a családi kasszánkat nem veszi annyira igénybe. Vagy ha ekkora összeget mindenképpen szeretnénk megtakarítani, a megmaradó összeget másik megtakarítási formában is kamatoztathatjuk.

Tipp 2:

Ha a havi törlesztő részletünk több mint 22 350 Ft, és adóstárs kapcsolódik a hitelünkhöz, akkor az adóstársnak is érdemes egészségpénztári számlát nyitnia, és a fenti példához hasonlóan befizetnie rá.

Tipp 3:

Az utófinanszírozás során az egészségpénztártól visszakapott törlesztő részletünk összegét összegyűjtjük, 100 000 Ft-onként állampapírt vásárolunk belőle, melynek nincs költsége. Majd kb. 3 év múlva a felgyülemlett összegből, kb. 1 millió forint, előtörlesztjük a lakáshitelünket.

A másik mód, a havi aktuális lakáshitel törlesztő részletünkbe történik közvetlenül az egészségpénztári kifizetés. Az egészségpénztárnak szükséges papírok megküldését követően, majd a bankunknak jelezve a szándékunkat, hogy részben vagy teljesen egészségpénztári befizetésből szeretnénk rendezni a havi törlesztő részletünket. Igazából, ezt követően más teendőnk nincs csak a rendszeres havi befizetés az egészségpénztári számlánkra.

Az adójóváírás összegéről az egészségpénztár minden év elején adóigazolást küld, az alapján szükséges kitölteni az adóbevallásunkat. Az adóbevallás beküldését követően 30 nap múlva írják jóvá az egészségpénztári számlánkon az összegét, melyet azonnal fel tudunk használni, mind egészségpénztári mind önsegélyező szolgáltatásokra.

Tipp 4:

Kérjük virtuális asszisztens segítségét, aki segít nekünk eligazodni a lakáshitelek világában. A legideálisabb megoldás, ha virtuális asszisztensünk pénzügyi szaktudással rendelkezik

Írta:

Szilágyi Zsuzsanna