Ehetünk e aranyat?

arany ételek ehetünk-e aranyat?

Az arany étel már régóta nem csak mese. Manapság egyre nagyobb divat minél drágább és különlegesebb ételek fogyasztása, ezzel is jelezve azt, hogy egyeseknek semmi se drága. És valóban már nem csak a különleges halak, húsok, gombák kerülnek terítékre hanem az arany is, aminél valljuk be aligha létezik drágább és fényesebb dolog. A gyémánt talán az, de azt mégse ropogtathatunk a fogaink között, ha csak nem szeretnénk egy uniklinik fogászaton tölteni a következő napjainkat.

Drága arany fogások – csillogó finomságok

Szó se róla, hogy egy buborékos pezsgőben csodásan tud kinézni a vékony aranylapkák sokasága, főleg egy karcsú üvegpohárban. Létezik már aranyfüstös pálinka és sör is. Ezek viszonylag régóta léteznek és már 4000 Ft-tól vehetünk egy üveggel.

Arany étel mozgalom

A gourmé éttermek is felfedezték maguknak ezt a nemes finomságot. Az első aranyos hamburgert New Yorkban dobták piacra több mint öt éve 666 Burger néven, melynek az ára stílszerűen 666 dollár volt. Majd egy fánkozó lánc aranyozott fánkkal rukkolt elő mindössze 100 dollárért. Majd jött a dömping és pizzák, levesek, tészták százai fénylettek arannyal.

Már az ókorban is fogyasztottak arany ételeket

Azt hinnénk, hogy ez a nagyzolási hóbort csupán a modern korra jellemző, de nem. Már a régiek sem tudtak mit kezdeni a pénzükkel így már a bizánci birodalomban is a gazdag családok aranyozott sültet kínáltak a lakomákon. A konyhájukról híres olaszok sem maradhattak ki a mókából, így a nagyobb eseményeken minden finomság arannyal díszített volt. Ezt a szokást a móroktól vették, de egy idő után be kellett tiltani mert sokan hamisították, és ezek a hamisítványok sokszor mérget tartalmaztak. Sokan az életükkel fizettek a vacsoráért.

Így ez a szokás lassan kikopott, míg a jelenkor szakácsai elő nem vették újra. Készült arannyal bevont rib eye steak közel 500 dollárért egy francia étteremben, de ha mélyen a zsebünkbe nyúlunk akkor 350 dollárért valószínűleg megehetjük a legdrágább fagyi kelyhet a világon. Ez a Golden Opulence Sundae névre hallgat. Ezt csak egy 1000 dolláros aranykanállal ehetjük meg, a lényeg az árukapcsolás.

A világ legdrágább desszertje Golden Fhoenin nevet viseli és Abu Dhabiban mutatták be 28 ezer dollárért.

Érdekes ugyanakkor, hogy ezek az aranyozott ételek befektetői szemmel nemigen érik meg, hiszen a fönt említett desszert értékéért vehetnénk akár fél kiló aranyat is. Kinek mi éri meg jobban?!

Ne keseredjünk el, otthoni felhasználásra is be lehet szerezni különféle cukrász boltokban spray, lapka, tömb és por állagban is. Kis hazánkban 1 ezer forintért lehet lap formátumban venni 25 db van egy csomagban a  8×8 cm-es lapocskákból. Ezt aztán tehetjük tortára, sütibe, vajas kenyérre vagy akár házi pálinkába is. De a kérdés, hogy ehetünk e belőle? És ha igen akkor mennyit?

Az arany étel fogyaszthatósága kémiai szemmel

Az aranyfüst egy nagyon vékony aranylapka ami általában 24 karátos, de ez a karátszám nagyon puha és érzékeny, pláne ha ennyire vékony így ötvözik őket. Ha sima aranyfüstöt látunk akkor azt általában rézzel ötvözik ami nagy mennyiségben mérgező lehet, mivel hamar reagál az oxigénnel. Ezért az ételekbe található aranylapocska úgynevezett étkezési arany ami ezüsttel van ötvözve, így nem káros a fogyasztásra.

Ez az aranyról nem mondható el, hiszen a nemesfémek közé tartozik, méghozzá a nemesfémek királyának is nevezik, mert nem oldódik szinte semmiben csupán, kémiai nevén, királyvízben ami a salétromsav, sósav 3: 1 arányú keveréke, de ez a keverék hál istennek nem található meg a gyomorban. Az arany kémhatása teljesen semleges, így mindenféle akadály és felszívódás nélkül halad át az emberi emésztőrendszeren

Szóval úgy néz ki, hogy ha úri passzióból szeretnénk e nemesfémet falatozni,semmi akadály, csak bírja a pénztárcánk.