otthonfelújítási kölcsön

Kinek jönne jól némi „ingyenpénz” az otthona rendbe tételekor? A lakásfelújítási támogatással akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphat. Lássuk a részleteket!

Hogy szebb legyen az otthon

A 2021-es év egyik legizgalmasabb lehetősége a lakásfelújítási támogatás, hivatalos nevén az otthonfelújítási támogatás. Ebből akár egy újépítésű lakást vagy házat is korszerűsíteni lehet.

Az otthonfelújítási támogatás lényege, hogy maximum 3 millió forintot ad az állam a költségekre. Mivel ez legfeljebb a teljes költség felét teheti ki, értelemszerűen 6 millió forintos munkálatokat végezhetünk el a segítségével. Természetesen lehet ennél nagyobb összeget is fordítani a felújításra, de az állam csak 6 millió forintig ad támogatást.

Az egyszer igényelhető támogatást az állam utólag fizeti ki, azt követően, hogy benyújtottuk a számlákat. Ez sokaknak nehézséget okozhatna, viszont február 1-től már roppant kedvezményes lakásfelújítási hitelt is lehet igényelni. Tehát nem szükséges saját zsebből megelőlegezni a felújítás összegét, hanem a kedvezményes hitelből fedezhető. Ha pedig megkaptuk a felújítási hitelből származó állami támogatást, akkor annak összegével csökken majd a tőketartozás.

Lakásfelújítási támogatás feltételei

A lakásfelújítási támogatást minden legalább egy gyermeket nevelő igényelheti. Tehát ellentétben például a babaváró hitellel, nem házassághoz kötött. Sőt az otthonfelújítási támogatást az egyedülálló szülők is igényelhetik.

Érdemes tudni, hogy a lakásfelújítási támogatás szempontjából már a várandósság 12. hetét betöltő magzat is gyermeknek számít. Ahogyan a vér szerinti utód mellett az örökbefogadott gyermek is. A korhatár a 25 év, kivéve, ha a gyermek megváltozott munkaképességű, mert akkor lehet 25 év feletti.